Home Artikelen Alles over iOS 9

Alles over iOS 9

1
0

ios9logoDe iOS 9 update gaat terug naar de basis en legt de focus op het verbeteren van de prestaties en stabiliteit. Er zijn een aantal nieuwe features toegevoegd maar de grootste aandacht is uitgegaan naar het verbeteren van de bestaande functionaliteiten en mogelijkheden. Er zijn verbeteringen toegepast op de functies van apps die dagelijks gebruikt worden maar ook verbeteringen aan de achterkant die niet zichtbaar zijn voor gebruikers.

Proactief

iOS 9 beschikt over een nieuwe proactieve feature die het gebruik van de iPhone makkelijker maken. Deze feature kan daadwerkelijk een verschil maken door tijd te besparen in het gebruik. De proactieve feature is altijd op zoek naar mogelijkheden om te voorspelen wat je wilt gaan doen op de iPhone. Afhankelijk van wat de iPhone denkt dat je wilt gaan doen wordt een snelkoppeling getoond die afgestemd is op je routine. Bel je iedere dag op dezelfde tijd met je vriendin? De iPhone zal dan het contact icoon als snelkoppeling tonen rond dezelfde tijd als je normaal belt. De vriendin kan dan snel gebeld worden door naar beneden te swipen vanaf elk home scherm en te tappen. Hoe meer iOS gebruikt wordt, hoe meer de iPhone leert over je gewoonten. De snelkoppelingen worden hierdoor steeds relevanter aan wat je wilt gaan doen.

notes-app

Nieuwe notities app

De nieuwe notities app maakt het makkelijker om snel iets te noteren voor je het vergeet. In de nieuwe app is het mogelijk om sketch te maken om je idee uit te tekenen. Er is zelfs een liniaal beschikbaar om rechte lijnen mee te tekenen. De nieuwe notities zijn sneller op te stellen dan in de voorgaande notities app. De opmaak is ook te wijzigen en er kunnen ook afbeeldingen/video’s toegevoegd worden aan de notities.

Wi-Fi Assist

Wi-Fi Assist is een nieuwe feature in iOS 9 waarbij er wordt gekeken naar de snelheid van een Wi-Fi verbinding. Een verbinding met een lage snelheid wordt automatisch genegeerd door de nieuwe feature. Dit voorkomt dat je automatisch verbinding maakt met een langzaam Wi-Fi netwerk terwijl de verbinding met het mobiele netwerk veel sneller is. Wi-Fi Assist is standaard ingeschakeld.

energiebesparingsmodus

Energiebesparingsmodus

iOS 9 richt zich veel op het besparen van de batterij van het Apple apparaat. Een nieuwe feature die een bijdrage kan leveren is de Energiebesparingsmodus. Het is door deze feature niet meer nodig om ongebruikte functionaliteiten uit te schakelen zoals Wi-Fi of Bluetooth om de batterij te besparen. Als de Energiebesparingsmodus ingeschakeld is worden bepaalde functionaliteiten automatisch uitgeschakeld zoals het verversen van apps op de achtergrond of het verminderen van de animaties. De basis functies van de iPhone blijven echter volledig werken.

Nieuwe foto albums

In de Foto’s app zijn in iOS 9 twee nieuwe albums aanwezig; selfies en screenshots. In het selfies album komen alle foto’s terecht die gemaakt zijn met de frontcamera. Door het screenshot album hoef je niet meer door alle foto’s te bladeren om de screenshot te vinden die je gemaakt hebt. Dit maakt de Foto’s app een stuk overzichtelijker.

Nieuw toetsenbord

In iOS 9 wordt standaard een nieuw toetsenbord gebruikt. Dit toetsenbord heeft kleine letters waarbij de Shift-toets gebruikt kan worden om hoofdletters te kiezen. De Shift-toets werd in eerdere iOS versies vaak niet goed begrepen door de gebruikers. Als je toch liever het oude toetsenbord gebruikt dan is het mogelijk om dit aan te passen via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Toetsenbord.

Koptelefoon feature

Als je een koptelefoon of oordopjes verbindt met de iPhone dan verschijnt er een nieuw icoon aan de linker onderkant van het scherm. Dit betekent dat een koptelefoon of oordopjes verbonden is en je waarschijnlijk naar muziek wilt luisteren. Wat volgt is een automatische melding van de laatst gebruikte app voor muziek. Dit kan de Apple Music app zijn maar ook Spotify of een andere muziekdienst.

instellingenzoeken

Zoeken in de Instellingen app

De Instellingen app van de iPhone wordt vaak gebruikt. Aangezien er meerdere menu’s zijn binnen de Instellingen app kan het soms zoeken zijn naar de instelling die gewijzigd moet worden. Het is geen uitzonder dat er drie of meer taps nodig zijn om bij de instelling te komen. In iOS 9 is dit makkelijker gemaakt door de zoekfunctie in de Instellingen app. Door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te swipen komt de zoekfunctie tevoorschijn. Dit voorkomt het zoeken binnen de Instellingen app en kun je weer sneller doorgaan waar je mee bezig was.

Zoeken in apps

De ingebouwde zoekfunctie van Apple heeft meer mogelijkheden gekregen in iOS 9. De zoekfunctie kan gebruikt worden door van boven naar beneden te swipen in het home scherm of in het Siri scherm. Het is nu mogelijk om niet alleen te zoeken in de iPhone maar ook in de apps van derden die geïnstalleerd zijn op de iPhone. Er is dan wel een vereiste dat de app een update heeft gehad voor ondersteuning van de iOS 9 zoekfunctie.

Batterijgebruik analyseren

In de Instellingen van de batterij kun je duidelijk zien welke functionaliteiten en apps het meest van de batterij verbruiken. Door op het kleine klik icoon bovenaan de lijst te klikken kun je meer informatie krijgen. Zo kun je direct zien hoeveel het op de achtergrond gebruikt wordt en hoeveel tijd het actief is op het scherm.

Telefoonnummer opzoeken

In iOS 9 kan de iPhone automatisch informatie zoeken in de Mail app als er een gesprek binnenkomt van een onbekende beller. De iPhone zoekt in de Mail app naar referenties van het nummer en zoekt er afzender bij. Deze informatie wordt vervolgens vertoond bij het nummer dat belt. Hetzelfde doet de iPhone ook bij een uitgaand gesprek naar een nummer.

playing_tonight_large

Siri is altijd beschikbaar

In tegenstelling tot iOS 8 is Siri in iOS 9 altijd beschikbaar. Het is niet meer nodig om de iPhone aan de oplader te hebben om gebruik te maken van het “Hey Siri” commando. Siri kan nu altijd opgeroepen worden, ook al de iPhone niet aan de oplader ligt. Deze feature werkt alleen op de iPhone 6S of de iPhone 6S Plus. Om Siri altijd beschikbaar te laten zijn ga je naar Instellingen > Algemeen > Siri.

Terug gaan binnen apps

Het komt geregeld voor dat je in een app bezig bent en in een andere app belandt. Dit is bijvoorbeeld het geval met Facebook en Facebook Messenger. In dit soort gevallen wil je meestal zo snel mogelijk weer terug naar waar je mee bezig bent. In iOS 9 is dit nu mogelijk. In de statusbalk is er nu een pijl icoon waarmee je terug gaat naar waar je mee bezig was.

Dubbele tik voor Apple Pay

Er is een snelkoppeling gemaakt voor Apple Pay in iOS 9. Deze snelkoppeling was niet aanwezig in de iPhone door middel van een fysieke button. Het is nu mogelijk om Passbook te openen met Apple Pay door een dubbele tik op de home button. Om een betaling te verifiëren is nog altijd de vingerafdruk nodig.

Toon de desktop versie van een website

Het komt geregeld voor dat een website er vreemd uitziet op de iPhone. Vaak is dit een probleem dat alleen in de browser van de telefoon voorkomt en niet op een computer. De mobiele website is dan niet goed ingericht door de ontwikkelaars. In iOS 9 is een snelkoppeling toegevoegd aan de browser om de desktop versie van de website te tonen. Dit doe je door de refresh button in de URL balk ingedrukt te houden. Je kunt er dan voor kiezen om de desktop versie van de pagina te tonen.

Meer opties voor bijlagen

De Mail app heeft in iOS 9 de mogelijkheid gekregen om andere bestanden toe te voegen dan alleen een foto of video. Het is nu mogelijk om elk soort bestand als bijlage te versturen. Dit doe je met een dubbele tap in een email. Als het bestand zich niet in iCloud bevindt dan kun je op Locaties klikken om het bestand te vinden op andere locaties.

ipad-split-screen

Splitscreen voor de iPad

Voor de iPad is in iOS 9 een functie toegevoegd om een extra app te openen binnen hetzelfde scherm. Door van rechts naar binnen te swipen wordt een sidebar getoond waar je een andere app kunt laten vertonen. Er zijn dan tegelijkertijd twee apps geopend binnen hetzelfde scherm. De functie is echter alleen beschikbaar op iPads uit 2013 of nieuwer. Op de iPad Air 2 en de iPad Pro is het mogelijk om de lijn van de sidebar naar het midden te verplaatsen. Het scherm is dan precies verdeeld tussen de twee apps wat multitasking nog makkelijker maakt.

Picture-in-picture voor de iPad

Voor de gebruikers van de iPads uit 2013 of nieuwer is er nog een nieuwe functie beschikbaar; de picture-in-picture. Door deze functie is het mogelijk om tijdens het afspelen van een video een nieuw venster te openen. De functie wordt ingeschakeld door rechtsonder in het scherm op het picture-in-picture icoon te drukken. Door vervolgens op de home button te drukken kan er naar een andere app overgeschakeld worden.

Is iOS 9 mogelijk op mijn iPhone, iPad, or iPod touch?

iOS 9 ondersteunt dezelfde hardware als iOS 8. Ieder Apple apparaat dat op iOS 8 draait kan hierdoor ook op iOS 9 draaien. Dit is de lijst met Apple apparaten die iOS 9 ondersteunen:

 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad 4
 • iPad 3
 • iPad 2
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2
 • iPad mini
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPhone 5
 • iPhone 4s
 • iPod touch 5
Laad meer artikelen
Load More By Redactie
Load More In Artikelen

Eén reactie

 1. Perry

  19 december, 2015 at 19:20

  Hebt ios 9 gedownload maar mijn ipad air kan nog steeds niet mijn jbl e50 bt koptelefoon verbinden met bluetooth, terwijl mijn android tablet/telefoon wel verbind met bluetooth. Beetje zonder voor zo duur apparaat wat niet eens werkt.

  Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Brandwerende kluizen: bescherm je telefoon tegen brandgevaar

Brandwerende kluizen zijn essentieel voor het beschermen van waardevolle bezittingen tegen…