Home Apple TV

Apple TV

AppleTVDe Apple TV is geen televisie maar een mediaspeler die ontwikkeld is door Apple. Het is een klein apparaat dat alleen in een zwarte kleur verkrijgbaar is. Met de Apple TV kan digitale inhoud afgespeeld worden op een televisie. Zo kan de inhoud van de iTunes Store afgespeeld worden maar ook van Netflix, iCloud, YouTube, Flickr en meer.

Geschiedenis

De eerste Apple TV werd in het begin van 2007 uitgebracht. Dit was een paar maanden voordat de eerste iPhone op de markt kwam. De eerste Apple TV was in feite een kleine Mac. Er draaide een aangepaste versie van OS X 10.4 (Tiger) op. In 2011 werd de tweede generatie van de Apple TV op de markt gebracht in Nederland. Er was toen al veel veranderd aangezien de iPhone enorm populair was en ook de iPad geïntroduceerd was. Dit zorgde ervoor dat iOS sterk vooruit gegaan was waardoor het ook een verstandige keuze was om het naar de Apple TV over te zetten. De tweede generatie Apple TV had geen harde schijf meer en was kleiner van formaat dan het eerste model. De derde generatie van de Apple TV werd in 2012 aangekondigd door Apple. Dit model van de Apple TV had het dubbele werkgeheugen van 512 MB, een andere menu-indeling en nieuwe functies. Een update die een jaar later kwam introduceerde een nieuw ontworpen A5-chip. De vierde generatie Apple TV is in september 2015 door Apple gepresenteerd. Het is één van de grootste updates in de historie van de Apple TV. Zo kunnen er apps geïnstalleerd worden op de Apple TV en is er een nieuwe aanraakgevoelige afstandsbediening.

Apple TV 4e generatie

apple-tvDe vierde generatie van de Apple TV brengt eindelijk de kracht App Store met zich mee doordat er nu apps geïnstalleerd kunnen worden. “De toekomst van TV is apps”; volgens Tim Cook, CEO van Apple. De Apple TV draait nu op een eigen besturingssysteem, tvOS. Externe ontwikkelaars kunnen nu ook apps ontwikkelen voor de Apple TV. Ontwikkelaars dienen er wel rekening mee te houden dat games verplicht te spelen moeten zijn met de nieuwe afstandsbediening. Deze afstandsbediening heeft op dit moment twee namen. In Engelstalige landen wordt de afstandsbediening Siri Remote genoemd. Aangezien de spraakcommando’s voor Siri op dit moment nog niet beschikbaar zijn in het Nederlands wordt het hier de Apple TV Remote genoemd.

Afstandsbediening met touchpad

De Apple TV beschikt over een afstandsbediening met een aantal nieuwe knoppen. Nieuw is ook de touchpad waarmee de bediening makkelijker gemaakt wordt. Deze bevindt zich aan de bovenkant van de afstandsbediening. Met de touchpad kan een iets vastgehouden of geselecteerd worden. Deze feature zorgt ervoor dat het wat weg heeft van het bedienen van een iPhone maar je hoeft dan niet het scherm van de televisie aan te raken. De afstandsbediening gaat een aardige tijd mee en heeft een batterijduur van drie maanden. De afstandsbediening kan opgeladen worden met een Lightning kabel.

Apple TV kopen?

Als je alleen maar Netflix wilt bekijken op de televisie dan is het vaak niet meer nodig om een mediaspeler te kopen. Veel smart tv’s hebben ingebouwde support voor diensten zoals Netflix, Youtube en meer. Het is dan niet meer nodig om een box zoals de Apple TV te kopen. Met de Apple TV zijn nu echter meer mogelijkheden. De toevoeging van apps van derden onderscheidt de Apple TV van de ingebouwde apps in smart tv’s. De Apple TV is niet alleen een concurrent voor smart tv’s maar ook voor andere mediaspelers. Over het algemeen is de Apple TV duurder en zijn features zoals de App Store toevoeging en de aanraakgevoelige afstandsbediening nodig om zich te onderscheiden van de andere mediaspelers. De Apple TV is verkrijgbaar in 32GB en 64GB. De 32GB versie is te koop voor €179,- en de 64GB versie voor €229,-.

Apple TV Specificaties

Apple TV modellenDerde generatieDerde generatieVierde generatie
(A1427)(A1469)(A1427)(nieuwe model)
Releasedatum16 maart 20128 maart 201330 oktober 2015
Productie gestaakt op8-mrt-13Nog in productieNog in productie
ProcessorApple A5 (Single core ARM Cortex-A9)Apple A5 (Single core ARM Cortex-A9, opnieuw ontworpen)Apple A8 (64-bit)
Grafische kaartApple A5 (PowerVR SGX543MP2)Apple A8 (64-bit)
Werkgeheugen512 MB2 GB
Opslagruimte8 GB NAND Flash geheugen voor cache32 of 64 GB NAND Flash
ConnectiviteitMicro-USB (voor ondersteuning en diagnose), HDMI, infrarood ontvanger, S/P-DIFUSB-C (voor ondersteuning en diagnose), HDMI, infrarood ontvanger, Bluetooth 4.0
NetwerkWi-Fi (802.11a/b/g/n), 10/100 EthernetWi-Fi (802.11a/b/g/n/ac) met MIMO, 10/100 Ethernet
Video-aansluitingen720p / 1080p, 60/50 Hz (NTSC/PAL)
576p, 50 Hz (PAL)
AudioS/P-DIF, HDMIHDMI
StroomvoorzieningIngebouwde voeding van 6WIngebouwde voeding van 11W
Afmetingen99 mm x 99 mm x 23 mm98 mm x 98 mm x 35 mm
Gewicht270 gram425 gram
Besturingssysteem4.2 of hoger5.2 of hogertvOS 9.0
(Gebaseerd op iOS 5.1)(Gebaseerd op iOS 5.2)(Gebaseerd op iOS 9.0)