Home Artikelen Welke iPhones werken met 4G?

Welke iPhones werken met 4G?

1
0

Diverse Nederlandse operators zijn in 2013 gestart met 4G. 4G is de opvolger van de 3G netwerken. De technologie die wordt gebruik voor 4G heet LTE en biedt hogere snelheden, met meer gelijktijdige gebruikers en lagere latency dan het 3G-netwerk. In bijvoorbeeld Scandinavië zijn sinds 2009 al 4G-netwerken operationeel. In Nederland is er al een goede 4G-dekking bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Tele2 is nog niet gereed. Waar 4G beschikbaar is, is te zien op de website van iedere provider.

Welke iPhones zijn geschikt?

Niet alle iPhones zijn geschikt voor het 4G netwerk. De iPhone 5S, 5C, 6 en 6 Plus zijn geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken. De iPhone 5 is geschikt voor sommige 4G netwerken, hiermee is men het best af met 4G van T-Mobile. Beschik je over een iPhone 5 en woon je in de randstad, dan is 4G van Vodafone ook mogelijk. Het toestel heeft echter maar beperkte ondersteuning voor 4G. De iPhone 4S en alle oudere iPhone modellen zijn niet geschikt voor 4G. Internet op deze iPhones is mogelijk via WiFi of 3G.

Kan ik 4G krijgen?

Op het moment van schrijven is het grootste deel van Nederland gedekt door een 4G netwerk. De grote steden hebben een volledige dekking. 4G is hiernaast nog niet volledig klaar bij iedere provider. Het 4G netwerk van KPN is momenteel het meest uitgebreid met een volledige dekking van Nederland. Vodafone heeft inmiddels ook een landelijke dekking net als T-Mobile.

Om gebruik te kunnen maken van 4G is het nodig dat de iPhone 4G ready is. De meeste high end smartphones kunnen tegenwoordig gebruik maken van 4G. In de toekomst zullen steeds meer telefoons klaar zijn voor 4G aangezien dit de nieuwe standaard wordt. Dezelfde ontwikkeling wordt verwacht als tijdens de introductie van 3G. Zodra de dekking en beschikbaarheid van 4G volledig is zal het gebruik van 4G ook toenemen.

Moet ik 4G nemen?

De vraag of je 4G moet nemen of niet hangt af van hoeveel je de telefoon gebruikt en waarvoor. Als je weinig gebruik maakt van internet terwijl je onderweg bent dan is het nog niet nodig om 4G te nemen. De telefoon wordt dan vooral binnenhuis gebruikt waar een Wifi verbinding beschikbaar is. De investering voor een 4G smartphone of een hoger tarief voor 4G is het dan niet waard. Het is op dit moment vooral interessant voor personen die buitenshuis geregeld internet gebruiken op de telefoon. Het downloaden van muziek, filmpjes kijken en webpagina’s bezoeken is dan vele malen sneller.

Geschiedenis mobiele netwerken

De eerste generatie van de mobiele communicatie technologie kwam beschikbaar in 1981. Dit netwerk wordt tegenwoordig 1G genoemd. Het was alleen mogelijk om te bellen met het netwerk. Het tweede netwerk dat in 1991 ontstond ging een stapje verder en wordt 2G genoemd. De gesprekken kregen een digitale encryptie en sms berichten werden mogelijk. De eerste commerciële mobiele netwerken van de derde generatie, 3G, kwamen in 2002 beschikbaar. 3G leverde veel snellere data downloads dan bij 2G het geval was. Het heeft zich prima staande gehouden tijdens de explosieve groei van de smartphones. Tien jaar later, in 2012 kwam 4G beschikbaar. De snelheden van 4G zijn ongeveer 4 tot 5 keer sneller dan 3G. Dit past beter bij de grote vraag naar sneller internet op de smartphone. In theorie kan 4G voor veel snellere downloads zorgen maar zover is het netwerk helaas nog niet.

Laad meer artikelen
Load More By Redactie
Load More In Artikelen

Eén reactie

  1. BadrTMBL

    11 december, 2014 at 21:26

    Ik heb een iphone 4s mijn abonemment is 4G, kan ik dan alsnog op 3G draaien?

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Strategisch beheer van bedrijfsapparaten: de rol van IT repair services

In het moderne bedrijfslandschap zijn smartphones onmisbaar geworden voor zakelijke commun…