Home Artikelen iPhone nat? Wat je kunt doen als je iPhone waterschade heeft

iPhone nat? Wat je kunt doen als je iPhone waterschade heeft

47
3

Je bent niet de eerste die de iPhone in water heeft laten vallen. Veel mensen zijn je voorgegaan. Wat je ook doet, het is belangrijk om kalm te blijven. Haal de telefoon zo snel mogelijk uit het water. Hoe langer de iPhone in het water ligt, hoe beter het water kan doordringen in de telefoon. Zet de iPhone uit als deze nog aan is en zet het toestel voorlopig niet weer aan. Laat de iPhone uit als het toestel uit is gegaan door de aanraking met water. Droog de iPhone vervolgens zo snel mogelijk. Een iPhone hoeft niet kapot te zijn nadat deze nat is geworden. Als je geluk hebt is de telefoon automatisch uitgegaan nadat het in aanraking kwam met water. Het is dan mogelijk dat er geen schade is na het drogen van het toestel. Het is echter ook mogelijk dat er kleine problemen zijn bij het gebruik van het toestel. Als de telefoon nog ingeschakeld was dan is het een groter probleem. Water geleidt elektriciteit waardoor bepaalde punten in het circuit teveel lading kunnen krijgen. Het is in dit geval mogelijk dat de telefoon niet meer werkt.

Hoe droog je een iPhone?

Begin met het drogen van de buitenkant van de iPhone met een handdoek of keukenpapier. Probeer ieder gaatje te drogen met het keukenpapier en gebruik een wattenstaafje op de moeilijke plekken. iPhone toestellen hebben geen verwijderbare batterij. Als het een andere telefoon betreft waarbij dit wel het geval is haal dan de batterij eruit en droog de binnenkant ook. Bij een iPhone kan dit niet waardoor het vereist is om de iPhone tijd te geven om te drogen zodat de binnenkant ook droogt. Verwijder ook de simkaart uit de telefoon. Eén van de meest voorkomende gedachten om de iPhone snel te laten drogen is het gebruik van een föhn. Dit is geen goed idee omdat de combinatie van hitte en elektronica net zo slecht voor het toestel is als water en elektronica. Als je dit toch doet zet de föhn dan op de laagste stand en zorg ervoor dat het toestel niet te warm wordt.

De rijst methode

brown-rice-1228099_640Vul een bakje met rijst en leg de iPhone er bovenop. Voeg vervolgens nog meer rijst toe zodat de gehele iPhone bedekt is door de rijst. De rijst wordt gebruikt om het vocht te absorberen. Zet de bak met rijst voor een raam in de zon en laat het een aantal uur staan. Dit kun je vervolgens hierna nog een keer doen. Leg de iPhone daarna op een droog oppervlak zodat de telefoon verder kan drogen. Trek voor dit alles gerust twee dagen uit. Het gaat erom dat de iPhone van binnen volledig droog is voordat je de telefoon weer aanzet.

Valt het onder de garantie?

De garantie van een iPhone dekt de schade door water niet. De kosten die gepaard gaan met de reparatie van het toestel zijn volledig voor jezelf. Het heeft ook geen nut om te proberen het toestel te laten maken onder de garantie. Er zitten detectoren in de telefoon die aangeven of het toestel in aanraking is geweest met water. De Apple-reparateur kan op deze manier makkelijk zien of er water in het toestel is geweest.

Reparatie van de iPhone

Als de iPhone niet meer werkt dan is het verstandig om te laten kijken of het nog te repareren valt. Er zijn doorgaans verschillende reparatiebedrijven in de grotere steden die het kunnen proberen. Het is immers mogelijk dat reparatie niet mogelijk is. Vertel eerlijk dat de telefoon in aanraking is geweest met water en wat het probleem is. De reparateur kan je vervolgens een goede indicatie van de kosten geven voor het repareren van de telefoon.

Defecte iPhone verkopen

Als de iPhone in het water is gevallen en vervolgens niet meer te repareren valt dan is er nog altijd geld voor te krijgen. Gooi het toestel niet weg maar zoek op het internet naar een opkoper van mobiele telefoons. Deze opkopers zijn ook geïnteresseerd in defecte iPhones. Je ontvangt weliswaar meer geld voor een werkend toestel maar ook voor een defect toestel ontvang je een vergoeding. Op deze pagina zijn de opkopers van iPhones te vinden.

Laad meer artikelen
Load More By Redactie
Load More In Artikelen

47 Reacties

 1. Jana Van Gelder

  19 augustus, 2015 at 21:30

  mijn iphone is in het water gevallen en ben naar de winkel geweest en ze zeggen dat moet moederbord kapot is wat kan ik doen?

  Reply

  • admin

   20 augustus, 2015 at 07:14

   Hallo Jana,

   Het is verstandig om bij een iPhone reparatieshop langs te gaan. Deze kunnen je vertellen of het gemaakt kan worden en wat de kosten zijn. Zover ik weet kan ook niet iedereen de componenten van een moederbord repareren. De reparatie van een moederbord is doorgaans vrij prijzig en soms niet de kosten waard.

   Redactie iAbonnement.com

   Reply

 2. Anno

  13 april, 2016 at 18:36

  Er zit water in mijn iPhone waardoor ik blauwbeeld heb wat moet ik doen

  Reply

  • Redactie

   14 april, 2016 at 07:02

   Het blauwe scherm van de iPhone komt vaker voor bij waterschade. Het is verstandig om bij een Apple Store of reparateur langs te gaan maar wees erop voorbereid dat het mogelijk niet te herstellen is.

   Reply

   • Marjenne

    28 april, 2016 at 07:31

    Helpt het ook als je de iPhone gewoon in rijst neerlegt voor 2 dagen?

    Reply

    • Redactie

     28 april, 2016 at 08:01

     2 dagen is doorgaans inderdaad voldoende om de iPhone te drogen in rijst.

     Reply

 3. Fred

  5 mei, 2016 at 21:29

  Mijn iPhone is in het water gevallen …. Na 2 dagen in rijst te drogen werkt het gelukkig weer maar als ik bel hoor ik de andere partij niet…. Wat moet ik doen?

  Reply

  • Redactie

   6 mei, 2016 at 06:52

   Mogelijk dat het water toch schade heeft aangericht. Je kunt testen wat het probleem is door het gesprek op de speaker functie te zetten. Het geluid wordt loopt dan via de speakers aan de onderkant. Als je dan wel de andere partij hoort dan ligt het aan de ear speaker. De ear speaker kan vervolgens gerepareerd worden bij een reparatiebedrijf.

   Reply

 4. Diana

  15 mei, 2016 at 20:54

  Mijn iPhone 5 is vandaag op het strand in nat zand gevallen. Ik heb hem gelijk uitgeschakeld en toen ik thuis was in de rijst gelegd. Alleen mijn iPhone was al links onderin (het deel tussen de home knop en het scherm) kapot, waar dat zand in is gegaan Hoe groot is de kans dat mijn telefoon kapot is en wat kan ik nu het beste doen?

  Reply

  • Redactie

   17 mei, 2016 at 06:24

   Laat de iPhone nog even in de rijst drogen zodat al het water eruit is. Hierna pas de iPhone inschakelen om te zien wat er nog werkt.

   Reply

 5. Sander

  16 mei, 2016 at 19:09

  iPhone 6S in water gevallen. Twee dagen laten drogen in rijst en hij doet het weer. Enkel kom ik er nu achter dat de Touch ID niet meer werkt en ook via het menu niet meer ingelezen kan worden. Kan dit nog ingeschakeld worden?

  Reply

  • Redactie

   17 mei, 2016 at 06:22

   Probeer het eens door de vingerafdruk te verwijderen en een nieuwe toe te voegen. Als dit niet lukt dan kun je de standaard stappen voor probleemoplossing proberen. Deze zijn te vinden op deze pagina.

   Reply

 6. Kim

  18 mei, 2016 at 18:18

  Hi,
  vandaag in de regen is er waarschijnlijk waterschade opgetreden bij mijn iPhone 6.
  Ik heb geen geluid meer, niks doet het, alleen met oortjes….
  Is er iets wat ik hier aan kan doen of kan je dit laten maken?

  Reply

  • Redactie

   19 mei, 2016 at 06:11

   Gebruik de rijst methode om de iPhone te drogen. Voor het beste resultaat moet dit zo snel mogelijk gedaan worden. Als dit niet helpt dan kun je proberen om de koptelefoonaansluiting te reinigen, bijvoorbeeld met een wattenstaafje. Een video van hoe dit werkt is hier te vinden.

   Reply

 7. H.

  19 mei, 2016 at 23:26

  Er zijn een aantal waterdruppels, misschien wat lopend water over m’n scherm heen gelopen.
  Misschien een druppeltje (of iets meer) in de connectoren e.d.

  Wat is de kans op serieuze waterschade?

  Groeten,

  H

  Reply

 8. anna

  22 mei, 2016 at 19:26

  heb mijn iphone 6 perongeluk met de onderkant in een klein plasje water gelegd. het waren echt enkele druppels. ik was toch muziek aan het luisteren toen. en opeens werd de muziek harder en toen zachter. toetsen bord begon toen een beetje vreemd te doen en hij bleef een beetje vast hangen. heb m toen meteen uitgezet aangezien ik realiseerde wat er was gebeurd… kunt u hieruit afleiden of er echt heftige schade is of dat 2 dagen in rijst wel voldoende zou moeten zijn?

  Reply

 9. Emma

  27 mei, 2016 at 19:47

  Ik heb mijn iphone 6 in de wc laten vallen en direct afgedroogt maar niet afgezet hij werkte weer dus dacht ik dat alles oke was maar ineens kreeg ik hem niet meer opgestart ma als ik een
  Bericht krijg voel ik het wel bibberen of hoor ik het bellen maar het is zwart beeld en krijg hem niet meer op ik heb hem nu in rijst gelegd maar heb bang dat die niet meer gaat werken wat moet ik doen ?…

  Reply

  • Michael

   30 mei, 2016 at 07:45

   Dit probleem heb ik ook eens ervaren met een iPhone 5. Ik heb de iPhone met rijst gedroogd en enkele dagen niet gebruikt. Hierna had ik een zwart beeld maar kon de iPhone nog wel trillen als ik gebeld werd. Vervolgens heb ik de iPhone batterij volledig leeg laten lopen, uitgeschakeld en daarna volledig opgeladen. Daarna werkte het toestel weer normaal!

   Reply

 10. Sarah

  28 mei, 2016 at 18:13

  Ik heb me iPhone is het water laten balen hij doet het nog maar nu is een deel lichter, wat moet ik doen?!

  Reply

 11. BRitt

  29 mei, 2016 at 16:36

  Mijn Iphone6 is in contact gekomen met een flinke plas water, heel snel er uit gehaald. Alles doet het nog, alleen zitten er twee strepen op mijn scherm. Het water zit er dus onder. Ik heb deze in een bak rijs gelegd nu, maar de strepen gaan niet weg. Kan ik de telefoon blijven gebruiken? Ik ben bang dat als ik hem ga opladen dat ie kortsluiting maakt. Wat kan ik het beste doen?

  Reply

 12. Kerimlaz61

  30 mei, 2016 at 16:32

  Werkt de rijsttruc ook tegen wanneer de display van je iPhone 5 groen/paarsachtig is door regenschade?

  Reply

 13. Toine Hemelt

  30 mei, 2016 at 19:58

  Ik ben met mijn Iphone door het noodweer van net heen gefietst. Mijn Iphone ligt nu in de rijst, hij gaat ook niet meer aan. Kan iemand mij helpen.

  Reply

  • Redactie

   31 mei, 2016 at 06:15

   Het is niet verstandig om de iPhone in te schakelen als deze nog niet droog is. Dit kan voor meer schade zorgen. Laat de iPhone eerst voor een langere periode in de rijst liggen zodat al het vocht eruit is.

   Reply

 14. Tessa hoekstra

  14 juni, 2016 at 20:09

  Mijn telefoon is nat geworden door de regen. Maar nu is mijn camera heel wazig.

  Wat kan ik er tegen doen?

  Reply

 15. Cathelijn

  17 juni, 2016 at 09:07

  Er zijn wat regendruppels op mijn iphone gevallen, ik had niet verwacht dat het erg zou zijn want het was naar mijn idee helemaal niet echt veel maar hij gaat niet aan/laadt niet op. Is de rijst-procedure hierbij nuttig, als het zo weinig water is geweest? Of een dag of twee met rust laten? Hoor het graag, alvast hartelijk dank!

  Reply

  • Redactie

   17 juni, 2016 at 09:14

   Je kunt het altijd proberen of de rijst methode werkt. Baat het niet, dan schaadt het niet.

   Reply

 16. Emma

  18 juni, 2016 at 14:20

  Mijn iPhone 5s is in de WC gevallen. Heb hem er heel snel uit genomen maar ik kon hem niet uitschakelen omdat er allemaal strepen op kwamen. Toen had ik hem 7 dagen in rijst laten liggen maar hij ging niet aan dan had ik hem laten opladen . Als ik hem toen inschakelde kwamen er enkele strepen. Het is nu al 3 weken geleden heb het gister nog geprobeerd om hem in te schakelen maar mijn poging werkte niet. Dus wat moet ik doen ?

  Reply

 17. Nouh

  21 juni, 2016 at 22:05

  mijn iphone 5 is nat geworden door regen & ik daardoor is een deel van mijn beeld zwart geworden , WAT MOET IK DOEN????

  Reply

 18. Jennifer

  22 juli, 2016 at 12:07

  Mijn iphone 6 is gister in de wc gevallen. Het scherm deed het nog een beetje na een tijdje viel hij uit toen gelijk in de rijst gelegd. Hij ligt nu al 12 uur in de rijst en doet het nog steeds niet wat kan ik nu het beste doen?

  Reply

  • Nick

   22 juli, 2016 at 12:21

   Het is verstandig om de iPhone eerst goed te laten drogen voordat je het toestel weer inschakelt. Ik zou de iPhone nog wat langer laten drogen zodat je er zeker van bent dat alle water eruit is.

   Reply

 19. Sanne

  22 juli, 2016 at 15:28

  Ik heb gisteren mijn Iphone 6 in de wc laten vallen, alles doet het nog maar ben bang dat als ik de hem wil opladen dat er kortsluiting komt. ik weet namelijk niet als er nog water in zit. Wat moet ik doen? Proberen op te laden of nog laten drogen?

  Reply

  • Redactie

   22 juli, 2016 at 16:03

   De beste keuze is om de iPhone uit te schakelen en te laten drogen. Dit om het eventuele overgebleven vocht in de iPhone uit te sluiten.

   Reply

 20. Tiny

  22 juli, 2016 at 18:55

  Na 2 dagen de IPhone 5 in de rijst te hebben gelegd, doet hij het nog steeds niet. Ook even aan de stroom gedaan, maar hij licht niet op. Een screen beschermen laten plaatsen destijds, maar die laat wel op bepaalde punten los (vocht er onder) Wat nu te doen?

  Reply

 21. Madi

  25 augustus, 2016 at 04:04

  Hallo, vandaag is mijn IPhone 6 in de zee gevallen om 15:00 uur. Toen ik hem uit t water haalde was hij uit. Na de hele dag laten drogen in de zon om 1:00 s’nacht dacht ik dat ie al voldoende te hebben gedroogd, toe deed ik hem in de laader hij gaf Wel in de eerste instansie dat de baterij aan het laden was en de ipple teken te zien daarna gelijk halfe scherm met licht en half zwart. Toen ik dat zag haalde ik hem weg van de stopcontact. Effe later stopt ik hem weer in de stopcontact maar hij deed t niet meer. De vraag nu is wat denkt u dat t stuk is aan de telefoon???

  Reply

  • Redactie

   25 augustus, 2016 at 06:53

   Dat is moeilijk te zeggen. Het is verstandig om bij een iPhone reparatieshop langs te gaan. Deze kunnen je vertellen of het gemaakt kan worden en wat de kosten zijn.

   Reply

 22. Myriade

  21 december, 2017 at 00:00

  Ik heb mijn iPhone 3dagen geleden in de wc-pot laten vallen en hem niet uitgeschakeld. Hij schakelde vanzelf uit na een paar minuten. Dus heb ik het meteen in rijst gedaan na 3dagen(vandaag) heb ik het eruit gehaald. Ik heb het opgeladen hij startte op. Toen ik mijn beveiligingscode wou invoeren werkte mijn touchscreen niet. Ik ben op verschillende sites gegaan.De meeste zeiden dat ik mijn iPhone moest koppelen aan mijn pc en iTunes moest downloaden. En dat heb ik dus getest en het werkt totaal niet ik klik steeds op herstellen het laad steeds maar opnieuw en opnieuw. Wat moet ik ni doen?!

  Reply

 23. Desperategirl16

  10 januari, 2018 at 18:36

  Iemand help me aub 🙁 Ik heb mijn iphone 6 in de wasbak laten vallen vol met water, hij stond nog aan en ik heb er meteen eruit gehaald. op het begin deed ie het nog maar na 10 seconde kwamen er allemaal strepen en blokjes en nu gaat hij niet meer aan en domme ik heb mijn telefoon geschud en toen kwam er een beetje water uit en heb hem proberen aan te doen en ook in de oplader gedaan en toen maakte hij een raar geluid en nu weet ik dat dat niet goed is en nu is hij warm geworden en toen wit ik het echt niet meer want er is volgensmij kortsluiting en ik heb hem in rijst gestopt dus is er een kans dat hij gemaakt kan worden, ik kan op het moment echt geen nieuwe telefoon betalen en ik heb met heel hard nodig voor school etc.

  Reply

  • Desperategirl16

   10 januari, 2018 at 18:36

   Ipv wit,weet.

   Reply

 24. Marga

  28 januari, 2018 at 20:47

  Ik heb mijn iPhone 5s in de wc laten vallen en die gelijk eruit gehaald en droog gemaakt, ik kon hem niet uitschakelen maar heb hem gelijk in een bak rijs gelegd en de hele nacht erin laten liggen en de dag erna op een handdoekje op de verwarming gelegd en na 3 dagen deed alles weer en heb ik mijn simkaart erin gedaan en de telefoon aan de oplader gedaan maar toen werd ie erg warm en heb ik hem uitgeschakeld en gedacht dat het niet meer goed zou komen en toch een dag later weer ingeschakeld en hij werkt nu drie dagen later nog prima maar alleen het geluid niet bij meldingen en bellen wel als ik bij geluiden anderen tonen aanklik gaat dit wel, hoe kan dit?

  Reply

 25. jeffrey

  8 mei, 2018 at 19:34

  mijn iphone 7 plus is gisteren in een meer gevallen. ik heb hem er vandaag uit kunnen halen. hij was nog aan, maar uitmaken lukte niet vervolgens viel hij uit. ik heb hem gedroogd en in rijst gezet ongeveer 3 uurtjes later heb ik heb gepakt en aangezet mijn scherm was aan het knipperen en de rechterkant van mijn scherm deed het niet en vervolgens viel mij scherm uit en nu voel ik heel soms trillingen als ik mijn home knop indruk, maar mijn scherm is uit. is dit nog te maken?

  Reply

 26. julia

  31 mei, 2018 at 18:16

  hoi, ik had vandaag mijn mobiel in mijn jaszak toen het heel erg hard begon te regenen.
  hij gaat nu heletijd naar het witte apple opstart beeld en dan weer zwart beeld. hij ligt nu in een bakje rijst maar ik heb geen idee wat ik moet doen.
  iphone 6

  gr Julia

  Reply

 27. Rhonja

  23 juni, 2018 at 04:18

  Mijn iphone x is nog geen 1 min onderwater gegaan in het zwembad en niet diep eerst kreeg ik geen simkaart heb ik hem uit gezet gaat die niet meer aan en blijft het appel logo steeds knipperen wat kan ik nu het beste doen

  Reply

  • Samantha

   31 oktober, 2018 at 14:03

   Hoi Rhonja,

   Ik heb het zelfde probleem, hoewel mijn telefoon was wel diep in zee gevallen welliswaar met een onderwaterhoesje erom. Toen gaf hij ook aan dat ik geen simkaart erin had, daarna deed hij het nog een paar uur en toen viel hij ook ineens uit.

   Heb jij al een oplossing? Heb hem nu een paar dagen in het rijst gelegd en ondertussen heel even geprobeerd aan de lader te leggen…

   Reply

 28. Koko Boset

  1 november, 2018 at 09:14

  Mijn IPhone 7 heb ik in de wc laten vallen. Hij heeft er nog geen 5 seconden in gezeten. Toen heb ik hem eruit gehaald en afgedroogd. Toen ik probeerde of hij het nog deed deed hij het wel maar om de minuut moest ik hem opnieuw opstarten. De camera deed het nog alleen was het geluid wat hapering. Toen ik een liedje ging luisteren vervaagde het beeld naar een beetje een computerscherm. Toen hij opeens blauw/zwart kleurde en niet meer aan ging! Wat moet ik nu doen. Op veel sites staat ook dat je telefoon in een bak rijst leggen niet helpt, maart wat wel. En als hij het niet meer doet. Is een reparartie duur? En is mijn simkaart nog wel goed? Ik kan het momenteel echt niet betalen. WAT NU?!

  Reply

 29. evy

  15 januari, 2019 at 16:49

  Mijn flesje heeft gelekt in mijn tas en daar lag mijn IPhone 6 ook in. Vervolgens uitgezet en niet gebruikt. De volgende dag deed hij het weer en heb ik hem die dag gebruikt. De dag daarna ging de wekker wel af maar het beeldscherm ging niet aan toen heb ik hem de hele dag in de rijst laten liggen. De dag erna deed hij het weer en heb ik hem daarom ook gebruikt. Totdat ik vandaag muziek was aan het luisteren op de fiets en ik mijn muziek gewoon hoorde maar het beeldscherm niet aan ging toen ik thuis kwam heb ik hem weer in de rijst gelegd. Is dit voldoende of moet ik naar een reparateur gaan? Ik maak me zorgen. let me know

  Reply

 30. g

  28 juli, 2019 at 11:28

  ik heb mijn iPhone ES in de wc laten vallen eerst heb ik hem snel uit het water gehaald maar was vergeten uiteschakelen is dat erg

  Reply

 31. ella

  9 augustus, 2022 at 20:54

  ik heb mijn telefoon een week geleden in de zee laten vallen en heb hem maar 6uur later terugevonden nu , ik heb hem een hele week in rijst gelegd en ben hem nu aan het opladden , zal hij terug werken of niet?

  Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Brandwerende kluizen: bescherm je telefoon tegen brandgevaar

Brandwerende kluizen zijn essentieel voor het beschermen van waardevolle bezittingen tegen…