Home Artikelen Wat is een retina display?

Wat is een retina display?

0
0

Het retina display zagen we voor het eerst in de Apple iPhone 4. Apple gebruikt de merknaam Retina-display voor lcd-schermen die zo’n hoge pixeldichtheid hebben dat het menselijk oog vanaf een bepaalde kijkafstand geen onderscheid tussen losse pixels kan maken. De naam ‘Retina’ komt uit de medische wereld waar retina het netvlies betekent. Diverse Apple producten waaronder de iPhone, de iPad, iPod Touch en Macbrook Pro beschikken over een Retina scherm.

Pixels en het display

Iedereen kent de pixel wel, dit is de bouwsteen waarmee alle afbeeldingen op de beeldschermen van pc’s, laptops, tv’s, mobieltjes en tablets worden vertoond. De hoeveelheid van deze pixels in het beeldscherm bepaalt hoe scherp de afbeeldingen zijn en daarnaast die van de user interfaces van websites en programma’s. Het retina display heeft zoveel pixels per inch dat deze met het blote oog niet meer kunnen worden onderscheiden van 30 centimeter afstand. Dit zorgt voor superscherpe afbeeldingen. Op de iPhone 4 konden wel vier keer zoveel pixels worden weergegeven dan op het scherm van de iPhone 3GS door de retina technologie. Een hogere resolutie betekent dus een scherper beeld, dit zorgt weer voor een betere gebruikservaring.

Resolutie

De resolutie geeft aan hoeveel pixels er zichtbaar zijn op het retina display. De iPhone 6 Plus heeft bijvoorbeeld een resolutie van 1920 × 1080. 1920 is hierbij het verticale aantal pixels en 1080 het horizontale aantal pixels. Het aantal pixels in het retina display van de iPhone 6 Plus is meer dan 2 miljoen. Een display met een hoge resolutie heeft kleinere pixels dan een display met een lagere resolutie. Over het algemeen geldt dat hoe meer pixels op een display, hoe gedetailleerd alles weergegeven wordt.

Display resoluties

Standard Definition (SD)480×720
HD720×1280
Full HD1080×1920
2K1152×2048
Quad HD (QHD)1440×2560
Ultra HD (Quad Full HD)2160×3840
4K2160×4096

PPI

Ppi is een afkorting voor pixels per inch. Deze waarde wordt gebruikt om de resolutie van smartphone display te vergelijken. Het formaat van het display en het totale aantal pixels zijn de gegevens waar de ppi uit berekend wordt. Een display met een hoge ppi is gedetailleerder en scherper dan een display met een lagere ppi. De eerste iPhone had bijvoorbeeld een ppi van 165. Het display van de iPhone 6 Plus heet een ppi van 401. De meer dan dubbele ppi laat zien dat het display veel scherper is.

Laad meer artikelen
Load More By Redactie
Load More In Artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Brandwerende kluizen: bescherm je telefoon tegen brandgevaar

Brandwerende kluizen zijn essentieel voor het beschermen van waardevolle bezittingen tegen…