Home Artikelen Wat zijn een MVNO en MNO?

Wat zijn een MVNO en MNO?

0
0

De afkorting MVNO staat voor mobile virtual network operator. Het is een telecom provider zonder een eigen netwerk infrastructuur of licentie. De MVNO kan toch telecom diensten aanbieden door gebruik te maken van het netwerk van een provider die wel een licentie heeft. De providers met een licentie worden een MNO genoemd, of mobile network operator. De MNO heeft een zakelijke samenwerking met de MVNO waarbij een fee wordt betaald door de MVNO voor het gebruik van het netwerk. In feite koopt de MVNO belminuten en data op het netwerk die het aan klanten doorverkoopt voor een hoger tarief. Dit doet de MVNO onder eigen naam en is hiermee in feite een soort van tussenpersoon die een gedeelte van de marge opstrijkt. Als je bijvoorbeeld iPhone abonnement afsluit bij een MVNO dan maak je gebruik van het netwerk van een MNO maar betaal je voor de diensten aan de MVNO. Een MVNO is geen concurrent van de MNO maar een klant doordat de MVNO zorgt voor een grotere afname van belminuten en data op het netwerk. De MVNO kan telecom diensten voor een ander tarief aanbieden dan de MNO zelf.

MNO’s in Nederland

Er zijn in Nederland drie MNO’s. Dit zijn T-Mobile, KPN en Vodafone. Als vierde MNO is Tele2 erbij gekomen aangezien deze een licentie heeft voor 4G. Het netwerk van Tele2 is echter nog niet landelijk werkend en voor 3G maakt het nog steeds gebruik van het T-Mobile netwerk.

MVNO’s in Nederland

Er zijn in Nederland veel MNVO’s actief. Deze maken dus gebruik van het netwerk van T-Mobile, Vodafone of KPN. Bekende MVNO’s in Nederland zijn Ben, Simyo, Youfone, Simpel en Hollandsnieuwe. Ben is een voorbeeld van een MVNO dat gebruik maakt van het T-Mobile netwerk.

Laad meer artikelen
Load More By Redactie
Load More In Artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Strategisch beheer van bedrijfsapparaten: de rol van IT repair services

In het moderne bedrijfslandschap zijn smartphones onmisbaar geworden voor zakelijke commun…